I tokom maja meseca nastavlja se realizacija STEM projekta „From Idea to Impact: Launching the IEEESTEC Conference“ koji se realizuje uz podršku IEEE i EDS udruženja.

Do sada realizovane su radionice sa učenicima iz gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša i tehničke škole „Mija Stanimirović“ iz Niša, pri čemu deo radionica je bio realizovan u laboratorijama Elektronskog fakulteta, a deo u prostorijama škola.

U četvrtak, 09. maja, projekat je proširen na gimnaziju „Bora Stanković“ iz Niša, gde su dva odeljenja dobila priliku za učešće u ovom projektu. Učenicima je predstavljen projekat i objašnjen koncept realizacije radionica, a onda su oni imali priliku da učestvuju u kvizu i na taj način da se kvalifikuju za pohađanje radionica. U okviru kviza, učenici su mogli da provere svoje znanje iz fizike. Posetili smo učenike specijalizovanih IT odeljenja, koji su pre dve godine, tada kao učenici prvog razreda, učestvovali u realizaciji takođe jednog našeg STEM projekta, završili uspešno svoje prve projekte i napisali svoje prve naučne radove koje su prezentovali na IEEESTEC konferenciji. Kako su pokazali veliku zainteresovanost za radionice koje su tada pohađali, još jednom smo im pružili ovakvu priliku. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo profesorki fizike Vladani Golubović koja je organizovala posetu školi. Nastavak saradnje planiran je za 22. maj kada će učenici koji su najbolje odradili kviz biti gosti Elektronskog fakulteta i započeti tom prilikom rad na svojim projektima.

Treba istaći da će svi učenici koji budu pohađali radionice koje ćemo organizovati na Elektronskom fakultetu, napisati rad za IEEESTEC konferenciju, koja će se održati tradicionalno po sedamnaesti put poslednjeg četvrtka u novembru. Na ovaj način održaće se lepa tradicija koju imamo sa ovim srednjim školama.

Tim koji realizuje ovaj projekat čine prof. dr Danijel Danković, prof. dr Emilija Živanović, doc. dr Miloš Marjanović, asistent Nikola Mitrović i asistent Sandra Veljković.