Student doktorskih studija na smeru Natohnologije i mikrosistemi i istraživač-saradnik Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Centra za mikroelektronske tehnologije, Stefan Ilić i njegova koleginica Teodora Vićentić, prvi su Srbi koji su učestvovali na paraboličkom letu Evropske svemirske agencije i u bestežinskom stanju radili na svom eksperimentu.

Oni su ispitivali svojstva hidrogela, kao obloge za zarastanje rana koja bi se primenjivala na povrede tokom boravka u svemiru. Prvi rezultati su pozitivni, a konačni će biti poznati za nekoliko meseci.

Paraboličkim letom se simulira bestežinsko stanje kako se neki eksperiment ne bi prvi put izvodio u kosmosu, budući da je to mnogo skupo i zahtevno. Početna “stanica” im je bila u Bordou, a organizator leta je Agencija “Novespejs”. Let se sastoji iz parabola zbog čega je i dobio ime. Avion leti normalno, onda krene u parabolu i uzleće na gore. U trenutku kad letelica ubrzava na telo deluje 2g ubrzanje u trajanju od 20 sekundi. Potom avion ulazi u vrh parabole i telo je u bestežinskom stanju.

– Preko projekata sarađujemo sa Centrom za svemirsko inženjerstvo i tehnologiju Univerziteta u Briselu. Oni razvijaju neke eksperimente, koje žele da ispituju u bestežinskom stanju. Hteli su da nas uključe u tim za parabolički let još prošle godine, ali nije bilo moguće. Ove godine smo bili deo ekipe – kaže Stefan.

– Tokom leta smo radili eksprement – pričaju. – Kada avion dođe na lokaciju gde će leteti, mi dođemo do našeg radnog okruženja. Sve je fiksirano da ne bi odletelo. To su metalne kutije zatvorene sa svih strana u kojima je eksperiment. Povezane su sa računarom preko kog smo kontrolisali šta se dešava unutra. Kada deluje 2g ubrzanje, nabolje je da ležite i pogled fiksirate u jednu tačku. Jer, ako pomerite, vaše oči vide da ste pomerili glavu za, recimo 20 stepeni, a centar za ravnotežu koji se nalazi u uhu oseća da letite pod uglom od 47 stepeni. Tada dolazi do potpune konfuzije i počinje mučnina. Džojstici koji plutaju oko nas su povezani na kompjuter i mi tako kontrolišemo šta se dešava sa eksperimentom.

Specijalno za sajt Katedre za mikroelektroniku Stefan Ilić kaže – Kao student nisam mogao zamisliti da ću jednoga dana biti deo ekipe koja radi eksperiment u bestežinskom stanju. Marljivim i predanim radom stekao sam znanje tokom studija koje mi je dalo stabilnu osnovu za napredak u karijeri. Zahvaljujem profesorima i asistentima sa Katedre za mikroelektroniku na ogromnom angažovanju i požrtvovanosti prema studentima. Inostranim inženjerima sa ponosom govorim o svom Nišu i Elektronskom fakultetu.

Delovi teksta i fotografije preuzeti su sa portala Večernjih novosti (https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1310193/testirali-lek-rane-svemiru-teodora-stefan-testirali-dejstvo-svog-leka-rane-slucaju-kad-telo-bestezinskom-stanju).