Radionica za učenike 8. razreda osnovne škole „Car Konstantin“ organizovana je u utorak 3. oktobra, kao deo obeležavanja IEEE dana, sa ciljem da se mladima predstavi uzbudljiv svet hardvera i softvera. Tokom ove radionice, učesnici su imali priliku da kreiraju funkcionalni model semafora koristeći različite elektronske komponente i Arduino razvojno okruženje. Takođe su stekli znanje o osnovnim pojmovima iz oblasti elektronike, kao što su struja, napon, LED diode, otpornici i kako ih efikasno prepoznati i koristiti.

Radionica je započela uvodnim delom o osnovnim principima elektronike. Učenicima su predstavljeni pojmovi kao što su struja, napon i otpornost, i kako su oni ključni za razumevanje elektronskih kola. Učesnici su upoznati sa osnovnim elektronskim komponentama, uključujući LED diode i otpornike. Naučili su kako da prepoznaju ove komponente i razumeju njihovu ulogu u elektronskim kolima. Takođe su dobili praktično iskustvo u radu sa Arduino platformom i kako pomoću nje da kontrolišu LED diode na svom modelu semafora.

Učenici su razvijali svoje veštine pisanja softvera koji je potreban za upravljanje modelom semafora. Stekli su praktično iskustvo u razumevanju logike kodiranja i rešavanju problema, što će im biti korisno u budućnosti. Ova radionica je organizovana kao deo proslave IEEE dana, stvarajući atmosferu inovacija i tehnološkog istraživanja. Učenicima su bile predočene prednosti karijera u STEM (nauka, tehnologija, inženjering i matematika) oblastima.

 

Zahvaljujemo se svim učesnicima radionice, kao i njihovoj profesorki Marijani Perović, nekadašnjem studentu Elektronskog fakulteta, na njihovom doprinosu u obeležavanju IEEE dana. Radionicu su realizovali članovi Katedre za mikroelektroniku dr Miloš Marjanović i Sandra Veljković.