Inicijativa „Inženjerka godine“ pokrenuta je u Srbiji. Ova inicijativa ima za cilj da inspiriše i motiviše što veći broj devojaka da upišu studije u oblasti STEM-a ukoliko svoju budućnost vide u nekom od takvih zanimanja. Inicijativa „Inženjerka godine“ postoji već sedam godina u Sloveniji, a ove godine je po prvi put pokrenuta u Hrvatskoj i Srbiji. Pod sloganom „Od nevidljivosti do inspiracije“ organizatori žele da inspirišu i motivišu učenice srednjih škola da se odluče za studije i kasnije karijeru u inženjerskoj struci. U finalu ove inicijative našlo se deset inženjerki koje se bave potpuno različitim oblastima inženjerstva.

                                   

Elektronski fakultet u Nišu je, na inicijativu prof. dr Danijela Dankovića, u finalu imao svoju predstavnicu, Sandru Veljković, asistentkinju sa Katedre za mikroelektroniku.

Za ulazak u finale ovog izbora, kako kažu organizatori, naglasak nije bio na karijernim postignućima kandidatkinja, već na njihovim zaslugama ili potencijalu da kao inženjerke budu primer i inspiracija mlađim generacijama devojaka. Svečana dodela priznanja bila je organizovana u Privrednoj komori Srbije u utorak 20. juna. Finalistkinjama i gostima se obratio mr Mihailo Vesović ispred Privredne komore Srbije, ministarka dr Jelena Begović ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, ministar dr Mihailo Jovanović ispred Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kao i Medeja Lončar, generalna direktorka kompanije Siemens za Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Među deset finalistkinja, izabrana je „prva među jednakima“ Ana Petrović, generalna direktorka Global Substation Solutions LTD. Među zvanicama, kao predstavnik Elektronskog fakulteta, prisustvovao je i doc. dr Vojkan Davidović.

Inicijativu su pokrenuli Privredna komora Srbije, kompanija Siemens Srbija i udruženje „Inženjerka godine“.