Šestu godinu zaredom, u subotu, 25. marta, u Školskom centru „Nikola Tesla“ u Vršcu, uz podršku Elektronskog fakulteta u Nišu, održano je učeničko takmičenje u realizaciji mikrokontrolerskih i mikroračunarskih sistema – „Galaksija kup 2023“.

Predstavnici Elektronskog fakulteta bili su prof. dr Danijel Danković i asistent Miloš Marjanović, a pored njih žiri su činili još i profesori sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, kao i predstavnici kompanije „CONTINENTAL AUTOMOTIVE SERBIA DOO NOVI SAD”. Događaju su prisustvovali i gosti iz Slovenije i Rumunije sa Univerziteta Temišvar i Rešica, čime je ovaj događaj dobio međunarodni karakter.

 

 

 

 

 

 

 

Na takmičenju su učestvovali učenici elektrotehničkih škola iz Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Zrenjanina, Bačke Palanke, Niša, Čačka, Leskovca, Pirota, Zaječara, Vršca, Aleksinca i Rume. Prezentovan je 21 rad, a prema ocenama žirija najbolji radovi bili su:
1. nagrada: DELTA robot – Paralelni manipulator, Prva tehnička škola Kragujevac;
2. nagrada: Rukavica za prevođenje znakovnog jezika u tekstualni format, ETŠ „Mija Stanimirović“ Niš;
3. nagrada: Modularni UGV robot ,,Scorpion“, ETŠ „Nikola Tesla“ Niš.

Takmičenje već šest godina organizuje Zajednica elektrotehničkih škola Srbije, a jedan od prijatelja takmičenja kao i do sada bio je Elektronski fakultet Niš. U znak zahvalnosti Školski centar „Nikola Tesla“ iz Vršca dodelio je Elektronskom fakultetu u Nišu zahvalnicu za pomoć u realizaciji Republičkog takmičenja.„Galaksija kup“ je, počev od ove školske godine, uvršten u Kalendar takmičenja i smotri učenika srednjih škola koja se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.