U ovom projektu se može videti jedan pametan sistem čija je osnovna svrha povećanje bezbednosti na pešačkom prelazu. Osmišljen je tako da obaveštava i pešake i vozače u vozilima o stanju na pešačkom prelazu (da li se očekuje vozilo odnosno pešak na pešačkom prelazu) i na taj način doprinosi povećanju opreznosti i jedne i druge strane. Za obaveštavanje vozača o pešacima se koriste saobraćajni znakovi i to:

  • Saobraćajni znak sa porukom, koji ispisuje tekst „УСПОРИ ПЕШАЦИ“ i upozorava treptanjem,
  • Saobraćajni znak aktiviran vozilom, koji u sebi poseduje radarski modul na osnovu koga meri brzinu najbližeg vozila i ispisuje je na dvostrukom sedmosegmentnom displeju.
  • Standardni saobraćajni znakovi.

Sa strane pešaka postoji znak koji nije saobraćajni, ali upozorava pešake na vozila i to tako da pešak zna iz kog pravca saobraćajnice nailazi vozilo. Detekcija pešaka se obavlja pomoću namenskih detektora pešaka (PIR senzor) koji prate prostor pešačkog prelaza kao i delove trotoara. Saobraćajni znakovi su kontrolisani od strane kontrolne štampane ploče sa mikrokontrolerom koja prikuplja potrebne informacije u zavisnosti od stanja na saobraćajnici i neposredno uz pešački prelaz.

Ovi opisani delovi čine polovinu sistema dok je ceo sistem sastavljen od ova dva identična dela koji se nalaze na suprotnim stranama saobraćajnice kako bi i vozila i pešaci bili upozoreni sa obe strane pešačkog prelaza odnosno saobraćajnice. Kako bi rad sistema bio sinhronizovan, oba dela razmenjuju prikupljene podatke i naredbe putem RF komunikacije. Ceo sistem se napaja iz baterije koja se dopunjava solarnim panelom putem kontrolera što ga čini nezavisnim od električne energije.